top of page

Sumber

in_top_patient_storieshnd.jpg

SUMBER

Kami telah mengumpulkan beberapa maklumat dan sumber
yang dapat membantu

Pesakit / Pengguna perlu melawat prostetik untuk mencuba prostesis yang sesuai. Terdapat beberapa komponen dalam prostesis yang dibuat khas, misalnya soket. Terdapat juga bahagian lain dalam pembuatan prostesis yang dihasilkan di kilang dan dipasang oleh prostetik / juruteknik untuk memenuhi keperluan pesakit.

Prostesis di bawah Lutut

 Prostesis di Atas Lutut

Above-Knee-Prosthetic-Leg.png

Selepas Amputasi

Sisa / tunggakan yang tinggal dapat menghasilkan gerakan yang kuat dan terkawal yang dapat dipindahkan ke prostesis.
  1. Penjagaan luka selepas pembedahan - Untuk mengurangkan risiko jangkitan, pastikan luka anda bersih dan kering atau mengikut nasihat pembersihan yang disediakan oleh doktor atau jururawat anda. Bersihkan kawasan sekitar luka dengan lembut dengan sabun dan air yang lembut. Jangan gosok kerana ia mungkin terdedah kepada jangkitan sebelum ia sembuh sepenuhnya. Periksa tunggul anda setiap hari dan cari sebarang kemerahan atau kotoran. Pakai pelindung tunggul apabila anda berada di luar katil. Berhati-hati dengan anggota sisa anda untuk bersedia untuk pemasangan prostesis.
  2. Pembalut elastik / pengecut tunggul - untuk mencegah / mengawal edema (pembengkakan baki sisa) dan membantu membentuk sisa anggota badan yang sesuai untuk pemasangan prostesis. Buka balutan setiap 2 hingga 4 jam.
  3. Fisioterapi / Latihan - Latihan amalan untuk mengekalkan kekuatan otot dan pelbagai usul agar dapat memindahkan prostesis. Keseimbangan kedudukan pesakit juga dilatih supaya mereka dapat mengamalkan dengan baik selepas pemasangan prostesis.

 

 

 

TAMBAHAN

Keadaan / masalah potensi sisa selepas memakai kaki prostetik
  1. Abrasions - menggosok antara prostesis dan kulit. Ia boleh menyebabkan atau membentuk lepuh / permukaan kulit mentah.
  2. Jangkitan Kulit - jangkitan penuh pus dengan inti tisu mati. Ia biasanya berlaku di sekitar akar rambut. Penjagaan perubatan mungkin diperlukan sebelum prostesis dipasang.
  3. Tulang tulang - Tulang belakang tulang.
  4. Bursa - Sac dipenuhi dengan cecair tebal yang terletak di bawah kulit dan lebih terkenal.

 

Proses Membuat Limbah Prostetik

Pembalut

Apabila anggota sisa anda siap untuk pemutus prostesis, iaitu ketika luka anda sembuh sepenuhnya dan tidak lagi membengkak pada anggota sisa, balut anggota sisa menggunakan pembalut yang akan dilakukan oleh prostetik untuk mendapatkan peletak negatif yang tepat dari anggota sisa anda.

Fabrikasi

Pengisian - Acuan yang diisi dengan Plaster Paris dan berfungsi sebagai pemateran acuan / positif.

Pengubahsuaian - Sebarang perubahan atau pembetulan untuk menampung bentuk penjajaran pengguna anatomi akan diubahsuai pada acuan.

Fabrikasi - Plastik (jenis yang berlainan berdasarkan keperluan yang berbeza) dipanaskan di dalam ketuhar sehingga lentur dan dibungkus di atas acuan di bawah sedutan vakum untuk memastikan ia mengikut bentuk acuan yang baik. Acuan kemudian diambil dan shell plastik dipotong. Socket dihasilkan dan dipasang pada komponen lain seperti penyesuai, tiub pylon dan kaki prostesis.

Pemasangan

Prostesis yang dibuat kemudian dipasang pada anggota sisa pesakit. Ketinggian prostesis boleh diselaraskan melalui tiub pylon dan penyesuaian juga disesuaikan mengikut corak berjalan pengguna. Pesakit diminta untuk berjalan dengan dua sokongan bar sisi. Selepas beberapa hari latihan dengan pelarasan terbaik pada prostesis, peringkat akhir akan menjadi pemulihan kosmetik pada prostesis dengan menduplikasi bentuk anggota badan pesakit. Prostesis kini sudah sedia digunakan.

bottom of page