top of page
in_top_patient_storieshnd.jpg

Penjagaan Prostetik

 

Untuk mendapatkan kelebihan terbesar dari prostesis, amat penting untuk menjaga bukan sahaja kesihatan umum anda, keadaan anggota badan yang tersisa tetapi juga anggota / prostesis baru.

 

Peranti

 1. Keluarkan prostesis sebelum tidur.

 2. Membuat periksaan peranti untuk bahagian yang longgar / rosak

 3. Bersihkan soket denga sabun lembut dan air menggunakan kain basahan. Lap di dalam soket dengan kain yang agak lembap supaya air berlebihan tidak mengalir ke dalam komponen prostetik.

 4. Sekiranya menyedari bahawa terdapat sebarang bunyi kenyutan, berliku atau tidak normal, sila berhubung dengan pakar prostetik anda secepat mungkin untuk membuat pemeriksaan dan pembaikpulihan.

 

 

Anggota badan yang tersisa

 1. Buat pemeriksaan keadaan anggota tersisa setiap hari untuk memeriksa kemerahan atau kulit melepuh. Cermin boleh digunakan untuk membantu semasa proses pemeriksaan.

 2. Bersihkan dan letakkan sedikit losyen pada anggota badan tersisa dan buat urutan pada kulit. Bersihkan anggota tersisa dengan menggunakan sabun lembut, bilas dengan air bersih dan keringkan  menggunakan tuala dengan penuh berhati-hati. Tetapi harus diingati, jangan menyapu atau meletakkan apa-apa losyen atau bahan kimia pada anggota sisa sebelum memakai prostesis kerana bahan kimia boleh merosakkan pelapik.

 3. Latihan amalan untuk regangan, julat pergerakan, kedudukan badan dan ketahanan untuk memastikan kawalan yang baik terhadap prostesis.

 4. Mengekalkan berat badan yang stabil bagi memastikan prostesis sentiasa sesuai dengan anda.

 

Pelapik silikon & stoking puntung

 1. Keluarkan pelapik / stokin kaki dari anggota sisa dan terbalikkan ia ke dalam.

 2. Basuh pelapik / stoking kaki menggunakan tangan dengan air dan sabun yang lembut. Bilas dengan teliti dan biarkan ia kering semalaman secara semulajadi atau menggunakan tuala dalam pergerakan menepuk.

 3. Jangan lipat pelapik / stokin kaki. Letakkan polistirena di dalamnya apabila tidak digunakan

 

Masa pemakaian

 

Prostesis harus dipakai mengikut jadual yang disediakan oleh prostetik anda. Masa pemakaian biasanya akan meningkat secara beransur-ansur. Mulakan dengan beberapa jam setiap hari dan terdapat penambahbaikan sepanjang hari. Memakai prostesis untuk tempoh yang panjang atau kurang boleh menimbulkan masalah yang kemudiannya boleh melambatkan kemajuan ke arah menjadi pengguna prostetik sepenuh masa. Pemeriksaan yang kerap dengan pakar peostesis anda sekurang-kurangnya sekali setahun untuk memastikan bahawa prostesis anda berada dalam keadaan yang baik.

 

Mengapa anda perlu berjumpa dengan prostetik anda secara berkala?

 

Prostesis memerlukan pemeriksaan berkala selepas digunakan dalam sesebuah tempoh masa, sama seperti kereta anda. Walau bagaimanapun, siapa yang patut dipertanggungjawabkan terhadap isu ini? Selepas prostesis telah digunakan untuk sesebuah tempoh masa, terdapat beberapa keadaan dalam prostesis yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar sebagai contoh skru di dalam komponen longgar dan perlu diperbaiki atau diganti. Penyelarasan prostesis juga boleh mengubah corak anda berjalan. Soket tidak lagi sesuai jika ada perubahan bentuk tunggul atau perubahan ketara dalam berat badan. Pelarasan pada soket atau soket baru mungkin diperlukan mengikut saranan pakar prostetik anda. Pakar prostetik telah dilatih untuk menyelesaikan masalah tersebut. Jangan membuat pengubahsuaian sendiri kerana anda boleh membuat keadaan menjadi lebih teruk. Jangan tunggu apabila terdapat sebarang masalah pada prostesis anda. Penyelarasan dan soket yang baik memastikan prostesis berfungsi untuk anda tanpa membawa sebarang kemudaratan.

 

Perkara yang perlu diambil perhatian semasa mengembara

 

Terdapat banyak jenis komponen prostesis. Adalah lebih baik untuk mengetahui kekuatan dan batas prostesis anda. Sebagai contoh, kesan air, kotoran bahkan tanah dan elektrik serta gangguan magnet. Ini penting terutamanya apabila anda merancang untuk bercuti atau beraktiviti luar. Ia adalah untuk memastikan bahawa prostesis anda tidak terjejas oleh persekitaran.

 

Apa itu tahap K?

 

Tahap K adalah tahap aktiviti pemotongan anggota yang digunakan oleh Pusat Servis Medicare & Medicaid untuk memastikan keseragaman dalam membuat keputusan berkenaan keperluan prostesis yang sesuai untuk setiap pesakit. Sistem ini menggunakan julat nombor 0 hingga 4, 0 bermaksud tidak mempunyai aktiviti manakala 4 bermaksud sangat aktif.

 • Tahap 0: Tidak mempunyai keupayaan atau potensi untuk menyandang atau memindahkan dengan selamat sama ada dengan atau tanpa bantuan dan fungsi prostesis bukan untuk meningkatkan kualiti hidup atau mobiliti pergerakan mereka

 • Tahap 1: Mempunyai keupayaan atau potensi untuk menggunakan prostesis untuk pemindahan atau ambulasi pada permukaan yang rata. Biasanya isi rumah yang ambulasi sama ada secara terhad atau tidak.

 • Tahap 2: Mempunyai keupayaan atau potensi untuk ambulasi dengan keupayaan melintasi halangan persekitaran yang agak rendah seperti penyekat, tangga atau permukaan yang tidak rata. Biasanya dari ambulasi komuniti yang terhad.

 • Tahap 3: Mempunyai keupayaan atau potensi untuk ambulasi dengan kadar yang berubah-ubah. Kebiasaannya komuniti ambulasi yang mempunyai keupayaan untuk melintasi halangan persekitaran yang paling mencabar dan kemungkinan mempunyai aktiviti vokasional, terapeutik, atau aktiviti senaman yang menuntut penggunaan prostetik melampaui pergerakan yang mudah.

 • Tahap 4: Mempunyai keupayaan atau potensi untuk ambulasi prostetik yang melebihi kemahiran ambulasi asas, menunjukkan kesan yang tinggi, tekanan, atau tahap tenaga. Secara lazimnya tuntutan prostetik bagi kanak-kanak, orang dewasa aktif, atau atlet.

Perundingan

 

Sila dapatkan rundingan  dengan pakar prostetik yang disahkan sebelum anda mendapatkan prostesis. Mereka boleh memberikan maklumat penting dan berkualiti mengenai harapan realistik anda. Bersedia secara mental dan fizikal untuk prostesis. Bercerita kepada amputasi terutamanya dalam golongan yang hampir dengan usia anda boleh menjadi sumber untuk mendapatkan lebih banyak maklumat serta persediaan dan sokongan mental. Kawal dan membuat senaman badan selepas kira-kira dua minggu selepas pembedahan bergantung kepada penyembuhan luka terutama anggota tersisa sebagai persediaan untuk pemasangan prostesis.

bottom of page